Vandaag hebben we aangifte gedaan van bedreiging en geweldpleging door de buren. De buurvrouw gooide een ei vol in het gezicht van onze dochter E (10 jaar). De buurman zei dat hij mijn andere dochter S (14 jaar) wel eens een keer zal pakken tijdens het folders lopen.

Het verhaal.

Op weg naar huis van een boswandeling samen met onze zoon J en en dochter M krijgen we een sms van S: “Hij dreigt dat hij binnen komt“! We begrijpen onmiddellijk dat het om de buurman ging. S gebeld. Blijkt dat hij tegen Sanne tekeer is gegaan:

“Als jullie alleen thuis zijn zal ik eens binnenkomen! En anders pak ik je wel eens een keer tijdens het folders lopen!” Dan gooit hij vier eieren tegen haar slaapkamerraam en de andere ramen van de dakkapel.

Onderweg besluiten we 112 te bellen. S is overstuur. Ze is alleen thuis met haar zusje E. En de buurman is tenslotte een bekende van de politie.

Hij bedreigt al drie jaar lang vooral onze jonge kinderen. Zo wacht hij ze bijvoorbeeld op bij de supermarkt, trekt dan agressief op met de auto en trapt vlak voor hun fietsje op de rem. Kortom, de schrik zit er flink in bij de kinderen. Ze durven nauwelijks meer de tuin in. Ze zijn zelfs bang om thuis te komen.

Steeds vaker denken wij dat er niet zozeer sprake is van een gewone ”burenruzie” maar dat wij naast iemand zijn gaan wonen met een steekje los. Iemand waarmee je nooit aan een oplossing zult kunnen werken.

Politie komt. Ze spreken even met de buurman en gaan weer.

We gaan de ramen maar schoonmaken. Staat de buurvrouw met een videocamera tussen de vitrages. OK. Maar dan blijkt het nog niet genoeg voor de buurvrouw. Ze komt naar buiten en gooit een ei vol in het gezicht E die bij mijn vrouw staat in de raamopening. Huilend en onbegrijpend staan we later samen in de badkamer terwijl ik haar help met wassen. De hele kamer van S zit onder ei.

We bellen nog een keer politie. Deze keer komen ze met 2 auto’s en vier man. In gesprek met politie valt mij opnieuw op dat de buurman goed kan manipuleren. Hij probeert te doen alsof hij niets weet van de vier eieren die op dat moment nog van onze ramen druipen. De agenten moeten veel moeite doen om hem te betrappen op een verspreking. Uiteindelijk bekent hij.

Ik heb nog een filmpje waarin M (8 jaar) helemaal overstuur met een doekje het ei van het gezicht van haar huilende zusje E probeert te poetsen. En foto’s van de kamer van S. Treurig.