Op deze zachte, zonnige winterdag bezoeken mijn vrouw en ik de voormalige vestingstad Coevorden. In het Stedelijk Museum zijn wij vandaag de eerste en niet ondenkbaar de enige bezoekers. Dat geeft ons stiekem het gevoel als prominente gasten te worden behandeld.

Het museum bevindt zich in Het Arsenaal, een magazijn uit de 17e eeuw. In het pand huizen ook de bibliotheek, Tourist Info en de historische vereniging.

De korte film over het door oorlogen geteisterde Coevorden wordt toepasselijk geprojecteerd op een witte maquette van de vestingwerken. Deze presentatie krijgt van mij een 10 voor tekst, beeld en uitvoering. Filmpjes in musea zijn weleens minder.

De tentoonstelling van tekeningen van Coevordenaar Frits Meppelink is alleraardigst. Niet alleen vanwege het levensverhaal en het werk van de kunstenaar. De tafelvitrines zijn hier en daar heel klein gedecoreerd met stukjes potlood, slijpsel, verfpotjes en kwastjes.

De vaste opstelling van museum lijkt een volledige indruk te geven van de beslist niet saaie late middeleeuwen en vroegmoderne tijd van Coevorden. Dat is knap want er moet toch veel zijn weggelaten.

Er blijkt een beschreven wandelroute te zijn en daar worden wij altijd heel enthousiast van. Slenteren door een stad langs een route en met een boekje vol tekstjes over bezienswaardigheden (die wij ook lezen) waar anderen heel goed over hebben nagedacht. Ook deze wandeling stelt ons niet teleur.

Misschien vanwege de spiegelreflexcamera worden wij door een inwoner aangesproken bij het borstbeeld van “hun grote held van Coevorden” Van Heutsz. We hebben een evenwichtig gesprek met de nodige humor want de generaal komt hier vandaan en ze hebben er ook nog een Van Heutszsingel en een Van Heutszpark. De gratis rondleider vertelt verder dat Relus ter Beek, oud-minister van Defensie en ook hier geboren, het beeld in zijn studententijd niet met rust kon laten.

En het houdt niet op. Even later bij ‘het paleis van het noorden’, de voormalige Vakschool voor Meisjes, worden wij aangesproken door een oud-werknemer. Hij vertelt ons uitgebreid over de geschiedenis van de school, de dagelijkse gang van zaken, het aantal leerlingen door de jaren heen en de functie van vertrekken.

kasteel Coevorden

Na een paar uur hebben we al het erfgoed van Coevorden gezien in de stralende zon onder een blauwe hemel met een paar witte wolkjes. Fantastische foto’s gemaakt. En veel met elkaar gepraat en gedeeld en gelachen. Top.