Op een mooie zondag zitten we gezellig met z’n vijven in de tuin te lunchen. Heerlijk rustig tot de buren thuis komen. Dan gaat buiten de radio aan. Altijd is de radio aan.

Als ik zeg dat de buren waarschijnlijk naar de kerk zijn geweest denkt mijn dochter dat ik een grapje maak. Zij spreekt boekdelen. Jarenlang heeft de buurman onze destijds nog hele jonge kinderen bedreigd, getreiterd en uitgescholden. En de laatste keer dat ik hem daar op aansprak zei hij dat hij niet van plan is om daar mee op te houden.

Zijn familieleden en andere leden van de kerk (Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, Christelijk Gereformeerde Kerk) hebben geen idee. Ik verbaas mij er steeds vaker over hoe schizofreen makkelijk mensen een rol kunnen spelen. Mij lukt dat nooit. Ik noem dat maar integriteit.

Trouwens, in plaats van gaan naar de kerk kun je in het geval van de buren beter spreken van moeten. Moeten van de familie. Zo gaat dat in kleine gereformeerde kerkelijke culturen. Je moet er je kind laten dopen. Daarna kan je over de schutting de buurvrouw weer uitschelden voor rooie kut hoer. Niemand die het ziet. En anders lieg je jezelf er gewoon weer psychopathisch uit.

Wat maak ik mijzelf het leven soms toch moeilijk.