Bijna drie weken studeer ik Italiaans. Leuk!

De afgelopen jaren ben ik al veel met talen bezig geweest; afwisselend of tegelijkertijd met Deens, Zweeds en Spaans. Ik ken daarom mijn weg een beetje in de wereld van de zelfstudie. Voor nu gebruik ik ‘Italiaans voor zelfstudie’ van Prisma. Niet de laatste druk maar een uitgave uit 2003 van de bibliotheek. De inhoud is hetzelfde.

Als volwassenen iets beginnen te studeren vinden ze over het algemeen dat het niet opschiet. Ik ook. Toch ben ik al aardig op weg.

Om het leuk te maken vergelijk ik mijn poging met die van havo-scholen om leerlingen Engels te leren. Stel dat leerlingen gemiddeld 3 uur per week bezig met het vak gedurende 40 weken per jaar dan hebben ze er aan het einde van de rit 800 uur op zitten. Het ERK-niveau van engels is dan B1 (B2 voor leesvaardigheid).

Dus met 2 uurtjes per dag moet ik over een jaar al een heel eind zijn.