info

Geslaagd voor Inleiding informatica

Een 8 gehaald voor deze cursus uit de Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen Open Universiteit

Inhoud

De cursus bespreekt op inleidende wijze een aantal uiteenlopende onderwerpen uit het vakgebied informatica. Zowel klassieke onderwerpen zoals relationele databases, logica, binair rekenen en besturingssystemen, als ook moderne onderwerpen, zoals objectgeoriënteerde analyse, systeemontwerp en programmeren in Python. Uiteraard komt het internet uitgebreid aan de orde, met speciale aandacht voor de beveiliging ervan.

De behandelde onderwerpen worden met enige diepgang aangeboden. Op die manier ‘proeft’ u op een realistische manier iets van het vakgebied. Zo leert u zelf een eenvoudige database te ontwerpen, een tekst te versleutelen en hoe mailprogramma’s emails versturen. U leert eenvoudige programma’s lezen en schrijven in Python, een populaire taal, geschikt voor beginners, maar die ook voor complexe, grootschalige projecten gebruikt wordt.

De gekozen onderwerpen worden zoveel mogelijk gekoppeld aan herkenbare problemen en toepassingen. Zo wordt bij het hoofdstuk over internet ingegaan op hoe email werkt. Daarbij komen vragen aan de orde als: wat gebeurt er precies als u een e-mail verstuurt, waar bevindt zich uw mailbox en wat houdt het beheren daarvan in; waarom wordt een webpagina op uw beeldscherm vaak in onderdelen opgebouwd. Zulke vragen dienen als motivatie om centrale concepten als protocollen en het client-server-model te bespreken.

Het vak geeft een goed beeld van het vakgebied informatica en is daarom geschikt voor zowel diegenen die meer willen weten van het vakgebied, als voor diegenen die overwegen de bacheloropleiding Informatica te volgen.

Leerdoelen
Na het bestuderen van dit vak wordt van u verwacht dat u elementaire kennis bezit over een groot aantal deelgebieden van de informatica, waaronder:
– programmeren: lezen en schrijven van eenvoudige programma’s;
– het ontwerpen van relationele databases;
– (objectgeoriënteerd) ontwerp en modellering van informatiesystemen;
– Verzamelingenleer en getaltheorie;
– formele beschrijvingswijzen zoals predikaatlogica;
– besturingssystemen van computers;
– computernetwerken, communicatie via die netwerken en internet;
– beveiliging van computernetwerken;
– symmetrische en asymmetrische cryptografie.

Bron: Open Universiteit

Op 17 april 2012 is geslaagd voor inleiding informatica geplaatst in de rubriek studie.

Trefwoord: open universiteit.

Pagina's en rubrieken: home, museum, werk, studie en over mij.

Alle trefwoorden: kunst, midden-groningen, open universiteit en video.

Sociale media: facebook, twitter, instagram en linkedin.

Sluiten