Vandaag bezochten wij de tentoonstelling Ander Licht op Withoos – Drie generaties Withoos in Museum Flehite in Amersfoort, een verzameling van negentig werken van meester Mathias Withoos, zijn kinderen én van fotograaf en nazaat Hans Withoos.

In de serie Withoos meets Withoos, The People herinterpreteert de fotograaf de schilderkunst van zijn verre voorvader Mathias en voegt daar mensen en leven aan toe. Daarbij combineert hij stillevens en stadsgezichten met eigentijdse, surrealistische beelden en wordt de vergankelijkheid in een ander licht geplaatst. In het kleurrijke werk spelen diversiteit en inclusiviteit een prominente rol. De door hem speciaal ontworpen stoffen zijn gebaseerd op de werken van zijn voorouders en verwerkt in de kleding van de modellen. (Bron: Museum Flehite)

De afdrukken van de foto’s van Hans Withoos op Dibond panelen lijken licht te geven en zijn een stralende afwisseling tussen de donkere werken van zijn voorvader Mathias.

Op deze foto uit de serie ‘Melkmeisje’ is een model geplaatst voor een bewerkte versie van het schilderij over de herstelwerkzaamheden aan de Zuiderzeedijk bij het Westfriese Schardam van Mathias Withoos uit 1676.

Herstelwerkzaamheden aan de Zuiderzeedijk bij Schardam na de Allerheiligenvloed van 1675; in het verschiet de stad Hoorn.

Afbeelding (boven): Hans Withoos, Making Milky Waves, foto op Dibond, tentoonstelling ‘Ander licht op Withoos – Drie generaties Withoos’, Museum Flehite, Amersfoort (foto: Pieter Raaijmakers, 3 februari 2022).

Afbeelding (onder): Mathias Withoos, Herstelwerkzaamheden aan de Zuiderzeedijk bij Schardam na de Allerheiligenvloed van 1675; in het verschiet de stad Hoorn., 1676, olieverf op doek, 65 x 115 cm, Westfries Museum, inventarisnummer 43142, Hoorn. https://hoorn.nieuws.nl/2015/03/29/zeventien-eeuws-schilderij-van-matthias-withoos-aanwinst-voor-westfries-museum/, laatst geraadpleegd op 5 februari 2022.