info

Net Naakt-10 jaar QuasiRealisten

Hendrika en ik bezochten vandaag deze aardige tentoonstelling in Museum Stad Appingedam. Omdat ik gek ben op de grove toets, het maakt niet uit welke in welke periode geschilderd, was ik onder de indruk van de werken van Jan van Loon. Hendrika vond La Nascita di Verene van Jannes Kleiker erg mooi.

Jannes Kleiker - La Nascita di Verene
Jannes Kleiker, La Nascita di Verene

De vaste collectie nog een keer bekeken. Even door het gezellige stadje wandelen en op het bankje gezeten aan het Nieuwe Diep, bij de Nieuwedieptil.

‘Net naakt’, zo heet de nieuwe tentoonstelling die vanaf 25 september te zien is in het Museum Stad Appingedam. Het is een jubileumtentoonstelling van de QuasiRealisten: een groep kunstenaars die tien jaar geleden is ontstaan na een expositie in hetzelfde museum. Daarom leek het hen een goed plan om nu in hetzelfde museum weer te exposeren. De tien deelnemende kunstenaars zijn Rein Pol, Jan van Loon, Wouter Berns, Hans Hage, Fokko Rijkens, Jannes Kleiker, Klaas Koops, Cindy Sprokel, Tom Hageman en Mark Lisser. Bekende namen in het noorden: velen van hen hebben een band met de noordelijke realisten en/of met de Klassieke Academie in Groningen.

Hun werk is een knipoog naar het helemaal realistische werk, vaak met een surrealistische inslag. Zo is ook het thema van deze expositie ‘Net naakt’ een verwijzing naar ‘quasirealistisch’ en het kan ook uitgelegd worden als ‘netjes naakt’. Het naakt is natuurlijk een klassiek thema in de beeldende kunst: wie kent niet de Venus van Milo. Naakt is in de kunst iets anders dan ‘bloot’: daar kan iedereen zich wat bij voorstellen. Veel kunstenaars tekenen of schilderen naar levend naaktmodel en wie kijkt er nou niet graag naar een mooi naakt? De tien kunstenaars hebben hun eigen interpretatie aan het thema gegeven, met een heel gevarieerd resultaat. De tentoonstelling is te zien tot en met 8 januari 2023.

Bron: Museum Stad Appingedam

eerder bericht: (museum)

later bericht: (werk)

Op 7 oktober 2022 is net naakt-10 jaar quasirealisten geplaatst in de rubriek museum.

Pagina's en rubrieken: home, museum, werk, studie en over mij.

Alle trefwoorden: kunst, midden-groningen, open universiteit en video.

Sociale media: facebook, twitter, instagram en linkedin.

Sluiten